+36 1 790 9900 | WhatsApp: +36 70 311 1094 | « Ügyfélszolgálat 900 - 1800 | Hírlevél »
 
   
  
 

Eseménynaptár

Simons/Travell féle Trigger- és Tenderpont Terápia (gyakorlati blokk)
Péntek 25 November 2022, 09:00am - 05:00pm
Találatok : 234
által Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kapcsolat ☎️+36 1 790 9900, ☎️ +36 1 790 9911, ☎️+36 1 607 3219, ☎️+36 70 311 1094, ☎️+36 70 945 8877
MIK AZOK A TRIGGERPONTOK? – Például a vázizmokban található, túlterheléséből származó fájdalmas kis izomgörcsök. Olyan állapot pontszerű területen, mint amikor valakinek begörcsöl a vádlija, azonban azzal a különbséggel, hogy itt csak egy borsónyi terület görcsöl és nem több, de a fájdalom távolabbi területekre sugárzik ki. Sokszor rendkívül erős fájdalmat tud okozni nem csak helyileg a görcsnél, hanem attól távolabb eső testtájakon is. Ez a fájdalom éles, erős, gyulladáshoz hasonló és olyan speciális tünetei vannak, melyek alapján egyértelműen beazonosítható a jelenlétük.
Korábban már írtam arról, milyen pontok okozzák a farizmokban az alsó végtagba sugárzó fájdalmat. Erről itt lehet olvasni: https://www.facebook.com/kanyoildiko/photos/a.271090276277964/2162311733822466/?type=3&theater
 
Például a farizmokban található triggerpontok a vádliban erős, bizonyos pozíciókban jelentkező, vagy terheléskor fokozódó erős, idegi panaszokhoz hasonló tüneteket utánzó, kibírhatatlanul erős fájdalmakat okoznak, akkor CT, MRI, ultrahang, röntgen nem mutatja az eltérést, a fájdalmak okát. Éppen ez nehezíti a fájdalom, a mozgásbeszűkülések, izomfájdalmak, ízületi merevség valódi okának felkutatását és annak gyors kezelését.
 
Sokszor a terápiás megközelítés az injekciózás, amely azonban csak átmenetileg, vagy egyáltalán nem szünteti meg a panaszokat, mivel a kiváltó ok az izomgörcs. Ez pedig egy borsónyi nagyságú helyen található a fájdalmas terület lokalizációja szerint a hozzá tartozó izom egy szűk, néhány milliméteres területén, amelyet egy jól képzett, triggerpont terápiában jártas szakember azonnal tud lokalizálni és általában egy percen belül csökkenteni /vagy akár megszüntetni. Utóbbi a görcs jellegétől, meglétének időtartamától, a környező izmok kompenzációs feszülésétől is függő.
Mi történik pontosan az izomgörcsnél és miért jelentkezik erős fájdalom?
 
A triggerpontok egy sebgyógyuláshoz hasonló un. gyulladásos reakciót indítanak el a szervezetben. Nekünk ezt a reakciót kell manuálisan, lazítás útján stoppolni, megszüntetni. Azzal kapcsolatosan, milyen anyagok és hogyan szaporodnak fel az izomgörcs környezetében egy 2005-ben igazolt tanulmány is alátámasztja a korábbi elméleteket, melyet Jay Shah amerikai kutató támasztott alá vizsgálati eredményeinek közlésével (Eredményeit a Japan Journal of Applied Physiology c. folyóiratban közölte – 2005.július). Sikerült kimutatnia a következő neuropeptidek megnövekedett koncentrációját a triggerpontokon: P anyag (SP), tumor nekrózis faktor α (TNF-α), interleukin-1β (IL-1 β), interleukin-6 (IL-6) és interleukin-8 ( IL-8), kalcitonin génhez kapcsolódó peptidek (CGRP), Bradykinin (BK), Serotonin (SE) és Norepinefrin (NE). Mindezek mellett a szövet pH-ja jelentősen csökkent, azaz túlzott savsavasodás következett be, valamint csökkent az oxigén aránya a szövet részében.
Kezelést és manuális lazítást követően azonban az anyagok szintje normalizálódott, az oxigén ellátás javult és a pH érték is helyreállt.
 
Mindezen hatások, élettani, anatómiai lokalizációi, differenciál diagnosztikai lépései, funkcionális elemzései, kezelési lehetőségei, alkalmazott manuális technikák tárháza, vagy a kezelést követő terápiás irányelvek az utóhatások időszakára vonatkozóan, prevenciós lehetőségek stb. szakemberek számára elérhetők a szakmai továbbképzéseken.

Képzésről bővebb információ megtekintése érdekében kérjük, hogy klikkeljen tovább a "Megnézem" gombra!

Hely PhysioVit Sport és Rehab Akadéia
PhysioVit Sport és Rehab Akadémián belül működő Physiovit Nemzetközi Oktatási- és Terápiaközpont a Kormányhivatal által nyilvántartott felnőttképzési tevékenységet végző intézmény. Ez az egészségügyi és sporttudományi végzettségű szakemberek számára indított tanfolyam az Országos Kórházi Főigazgatóság által minősített szakmai továbbképzés, amely minősített kreditpontokat ad azon egészségügyi szakemberek számára, akiknek végzettsége és kompetenciája a 9-es szakmához, azaz a Mozgásterápia és fizioterápia szakmacsoporthoz tartozó.
Top

Honlapunk cookie-kat használ annak érdekében, hogy az Ön számára a legjobb böngészési élményt nyújtsa.
A weboldal használatával Ön elfogadja jelen felhasználási cookie-kat.